Tips van de kweker

 

VandenBroek

Graag delen wij onze ervaring met u.

 

 

Het planten van coniferen

Coniferen

Wij adviseren 2 coniferen voor 1 meter dichte haag.

Stap 1: Verwijder de eventuele gaasbroek van de kluit van de conifeer.

Stap 2: Graaf een sleuf die ca 15 cm dieper en breder is dan de kluit van de plant. Voor bodemverbetering is het aan te raden potgrond onder in de sleuf aan te brengen.

Wanneer de potgrond onder in de sleuf aangebracht wordt zorgt dit ervoor dat de wortels zich in de diepte gaan ontwikkelen,  in tegenstelling tot wanneer de potgrond alleen aan de zijkant aangebracht wordt. Dan zullen de wortels niet de diepte ingaan maar de voedingsrijke grond aan de zijkant op gaan zoeken.

Vanzelfsprekend kunnen wij de potgrond bij uw bestelling leveren.

 Stap 4: Het beste is om de de kluit van de planten goed nat te maken voor dat u ze plant. Wanneer de coniferen wat langer boven de grond staan, zorg er dan voor dat de kluit niet uit kan drogen. Dek deze af met een doek om uitdroging door de zon te voorkomen.

Stap 5: Druk de grond goed aan zodat de wortels stevig staan. 

Stap 6: Na het planten is het noodzakelijk ze de eerste paar weken minimaal om de dag water te geven. Bij warm weer, iedere dag.

Na verloop van tijd hebben uw coniferen minder intensieve zorg nodig. Ontstaan er echter bruine naalden of dode takken dan is dit een teken van water of voeding tekort. Bijmesten en controleren of ze geen water te kort hebben is dan de oplossing

Bemesten van coniferen kan het best na een eventuele snoeibeurt bij voorkeur in April en/of september. U kunt daar coniferen mest voor gebruiken, evt ook via onze kwekerij te verkrijgen.

Wij adviseren standaard kunstmest NPK121018, chloorarm.

Let op; gebruik hiervoor geen compost. De concentratie is vaak te hoog voor coniferen.

Snoeien

In mei/juni optimale periode snoeien.  Van beneden naar boven, daarmee bereik je het beste strakke resultaat en voorkom je gaten in je plant of open plekken in je haag.

 

Bemesten

Wij adviseren kunstmest NPK121018, chloorarm.

Zorg er voor dat het kunstmest niet op het blad terecht komt, het blad zal hier door afsterven. Zorg dat het onder de planten terecht kom en besproei de planten na het geven van de kunstmest zodat er op de blaadjes geen resten achterblijven.

Samenvattend: Zowel coniferen als buxus zijn zeer gemakkelijke planten, als er iets mis gaat is dat eigenlijk alleen het te kort aan water na het planten. Vanzelfsprekend zit er geen garantie op het niet voldoende water geven van de planten.